Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Braderie De Koog
Dorpstraat
De Koog

Braderie De Koog

Iedere dinsdag in juli en augustus is er in De Koog een gezellige braderie. De markt wordt gehouden in de Dorpsstraat, dé winkelstraat van de badplaats. Een mooie gelegenheid om een paar uurtjes shoppen te combineren met een frisse duik in zee, een bezoek aan Ecomare of bijvoorbeeld een lekkere boswandeling.

De Koog is dé bad- en uitgaansplaats van Texel. Veel van de Texelse vakantieparken liggen rondom De Koog en de plaats zelf huisvest een flink aantal hotels. Zeker in de zomer is het in en om De Koog altijd gezellig druk. De Dorpsstraat – de hoofdstraat van het dorp – is een aaneenschakeling van winkels, bars, restaurants en terrasjes. Het strand en de bossen zijn letterlijk op loopafstand.

Op de dinsdagen in juli en augustus verandert de winkel- annex uitgaansstraat ook nog eens in een gezellige zomermarkt, met van 12 tot 19 uur langs vrijwel de gehele straat kramen en attracties. Wie zin heeft om een middagje lekker te shoppen, is hier op het juiste adres. Het is de perfecte gelegenheid om een leuk souvenir, een nieuwe vakantieoutfit of een cadeautje voor de thuisblijvers te vinden. Er zijn allerlei kramen met kleding, sieraden, typisch Texelse producten en (lokale) lekkernijen. U kunt er heerlijk slenteren over de markt, neerstrijken op een van de vele terrasjes voor een verfrissing, uitgebreid mensen kijken en genieten van de zomerse sfeer en gezelligheid. Niet voor niets is de braderie van De Koog voor veel Texelgangers al jarenlang een geliefde attractie. En neem gerust de kinderen mee, want ook voor hen is er van alles te beleven.

Je zou het nu niet meer zeggen, maar De Koog was ooit een redelijk welvarende vissersplaats. Echter, door zware stormen en overstromingen verzandden in de tweede helft van de 16e eeuw de vaargeulen die de haven van het vissersdorp bereikbaar maakten. Toen er rond 1630 ook nog een zanddijk tussen de duinen van De Koog en het eilandje Eierland werd aangelegd, betekende dat het definitieve einde van de Koger visserij. Pas in de 20e eeuw, met de komst van het toerisme, bloeide het dorp weer op. Nu wonen er zo’n 1300 mensen en is De Koog het een na grootste dorp van het eiland.