Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Bunkers op Texel

Texel had in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in de kustverdediging van Nederland en Duitsland. Aan de kustlijn werden grote bunkers en kustbatterijen geplaatst om de vijand buiten de deur te houden. Nu nog steeds is een groot aantal van deze bunkers te vinden op het eiland.

 

Texel als strategische plek
In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog zagen de Nederlanders al het strategische belang van de kust van Texel. Langs de kust werden kustbatterijen gebouwd, waarmee de Nederlanders vijanden buiten wilden houden. Een kustbatterij was een verzamelwoord voor een eenheid gevechtswapens, die vaak opgesteld waren in een rij en verscholen lagen in een bunker. De kustbatterij op Texel heette de 'Batterij Den Hoorn' en bestond uit drie geschutsopstellingen en vuurleidingbunkers.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, duurde het niet lang voordat de Duitsers ook inzagen hoe belangrijk de kustlijn van Texel was voor hun verdediging. Texel veranderde in een grote vesting, dat volstond met 500 bunkers. Het was onderdeel van de Atlantikwall. Dit was een 2685 kilometer lange verdedigingslinie, die door de Duitsers gemaakt was.

De Duitsers bouwden op Texel ook twee grote kustbatterijen genaamd 'Noord' en 'Zuid'. Deze waren vernoemd naar de positie waar de kustbatterijen stonden. Deze kustbatterijen fungeerde meestal als munitieruimte en waren gemaakt van dik beton.

Bunkers bezichtigen
Er is op Texel nog een groot aantal bunkers te vinden uit de Tweede Wereldoorlog, maar de meeste bunkers aan de kust zijn gesloopt. 'Batterij Den Hoorn' is te vinden op de Loodsmanduin op de Witteweg in Den Hoorn. De bunker is onderdeel van een wandelpad en is vrij toegankelijk.