Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

De Cocksdorp

Vlakbij de vuurtoren, op het noordelijkste puntje van Texel, ligt De Cocksdorp. Tegenwoordig is het een bloeiend dorp, met vele winkeltjes, cafés, restaurants en in de omgeving een paar grote vakantieparken, maar tot 1835 bestond het niet eens.

De Cocksdorp ontstond kort na de inpoldering van de kwelder tussen het ‘oude’ Texel en het eilandje Eijerland.  Op de plaats waar de Roggesloot uitmondde in het Eierlandse Gat werd een haventje aangelegd, waarna er al snel  de eerste huizen verrezen. Het gehucht heette aanvankelijk Nieuwdorp, maar werd al snel vernoemd naar N.J. de Cock, een reder uit Antwerpen. Samen met enkele vermogende had hij de Sociëteit van Eigendom van Eierland opgericht, die het initiatief voor de inpoldering nam.

Historische monumenten

Ondanks z’n jeugdige leeftijd is De Cocksdorp een interessant dorp, met een prettige mengeling van cultuur en natuur. Er staan historische monumenten, zoals de twee kerken en een paar kilometer buiten het dorp de vuurtoren. Maar ook het toeristisch aanbod is goed ontwikkeld. Naast alle winkels en horeca kun je er in juli en augustus iedere donderdag naar de Durpermarkt. In het vakantieseizoen kun je een ritje maken met de Texelse Paardentram. Onderweg vertelt de koetsier van alles over het dorp en de omgeving. Leuk om te bezoeken is ook het vliegveld, even ten zuiden van De Cocksdorp. Vooral ’s zomers is het er een komen en gaan van (sport)vliegtuigen uit binnen- en buitenland. Ook kun je er leren parachutespringen, een tandemsprong maken of een rondvlucht boeken. Naast vakantiepark De Krim, ook al op steenworpafstand van De Cocksdorp, ligt golfbaan De Texelse, één van de weinige echte ‘linksbanen’ van Nederland.

Natuur

Van een ongekende schoonheid is de natuur in de direct omgeving. Natuurgebieden als De Slufter, De Schorren, de Roggesloot en de Eierlandse Duinen staan bij liefhebbers bekend om z’n enorme diversiteit aan vogels. In het Krimbos kun je heerlijk fietsen en wandelen. Honden hoeven er niet aan de lijn.