Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

De Waal

Klein maar fijn. Dat is De Waal, het kleinste dorp van Texel, centraal gelegen, langs de doorgaande weg tussen Den Burg en Oosterend. Een school of een winkel staat er niet meer. Wel vind je er prachtige historische huizen en boerderijen, een kerk, een museum en zelfs twee hotels.

De Waal dateert uit de twaalfde eeuw en dankt zijn naam aan een dijkdoorbraak die er ooit plaatsvond. Op de plek waar de zee binnendrong, ontstond een gat, dat ook na het herstel van de zeewering niet verdween en een ‘waal’ werd genoemd. Ook de naam Bomendiek, het dijkje waarover je het dorp vanaf Den Burg binnenkomt, herinnert nog aan de ligging aan zee.

Eeuwenlang verdienden veel inwoners van De Waal hun brood in de landbouw. Voor die geschiedenis is volop aandacht bij Cultuurhistorisch Museum Texel, dat een grote collectie oude wagens heeft, een stolpboerderij, een oude smederij en tal van andere historische verzamelingen. Het museum wordt draaiende gehouden door vrijwilligers.

Russenoorlog

De kerk van De Waal is relatief nieuw. De oude werd in april 1945 in brand geschoten tijdens de ‘Russenoorlog’, toen Georgische krijgsgevangenen in opstand kwamen tegen hun Duitse superieuren. Vlakbij staat het beeld van de Sommeltjes, legendarische dwergen die volgens overlevering in een later afgegraven grafheuvel buiten het dorp woonden.

Dankzij de centrale ligging is De Waal een knooppunt van diverse fietsroutes. Je passeert het dorp onder meer tijdens het volgen van de Boerenroute, die van Oudeschild dwars door weilanden en over oude dijkjes naar De Koog voert. De Waal is daarbij een heerlijke pleisterplaats. Hotel Rebecca verdiende een Bib Gourmand (een soort Michelinster voor restaurants van een lagere prijsklasse) en staat vermeld in de Top 500 van het culinaire tijdschrift Lekker.

Eens in het jaar, op de eerste zaterdag van juli, is het tijdelijk even wat minder rustig in De Waal. Dan wordt op het weiland tegenover het dorpshuis Sommeltjespop gehouden, een kleinschalig muziekfestival waar toch al heel wat bands van naam optraden.