Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Den Burg

Den Burg is het grootste dorp van Texel. Het telt ruim 7000 inwoners, iets meer dan de helft van het totaal aantal Texelaars. Bovendien heeft Den Burg veruit de meeste voorzieningen. Het gemeentehuis van Texel staat er, maar je vindt er bijvoorbeeld ook de scholengemeenschap, de openbare bibliotheek, een zwembad en de bioscoop, naast talloze winkels, cafés en restaurants.

Den Burg kent een rijke geschiedenis. Uit archeologische opgravingen is gebleken dat er vermoedelijk een Friese burcht heeft gestaan, die in de zevende eeuw werd verwoest. Op gezag van graaf Jan van Beaumont werd halverwege de veertiende eeuw een vestingwal aangelegd. Het ringvormige patroon van de straten in het centrum herinnert nog aan die tijd.

Tweede Wereldoorlog

Texels grootste dorp heeft zwaar te lijden gehad onder de Tweede Wereldoorlog. In de nacht van 5 op 6 april 1945 kwamen Georgische krijgsgevangenen in opstand tegen hun Duitse superieuren. Bij het neerslaan vielen niet alleen vele honderden slachtoffers onder soldaten en Texelse burgers, bij een bombardement raakte Den Burg zwaar beschadigd.

Historisch schoon

De meeste gebouwen werden na de oorlog gerestaureerd.  Mede daardoor is er nog veel historisch schoon te bewonderen. Beeldbepalend is De Burght, de kerk aan de Binnenburg, die in de vijftiende eeuw werd gebouwd op de fundering van een Romaans tufstenen kerkje uit de elfde eeuw. Bijzonder is ook het ’t Schoutenhuys, het oudste stenen gebouw van Texel en tegenwoordig onderdeel van hotel De Lindeboom. De kelders deden vroeger dienst als gevangenis. De moeite van een bezoek waard is zeker ook museum de Oudheidkamer, dat in 1599 werd gebouwd als gasthuis. Van hieruit worden in vakanties geregeld historische rondwandelingen verzorgd.

Kloppend hart

Den Burg is in vele opzichten het kloppend hart van het eiland. Veel Texelaars werken er en bijna alle jeugdige inwoners vanaf twaalf jaar gaan er naar school. Nogal wat grote winkelketens zijn er neergestreken, maar er zijn ook nog behoorlijk wat andere winkels in allerlei soorten en maten. Iedere maandagochtend is er markt. In de zomermaanden wordt op woensdag een toeristische markt gehouden rondom wisselende thema’s. In het centrum vind je cafés en restaurants in diverse prijsklassen.