Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Den Hoorn

Den Hoorn kun je eigenlijk niet missen. Het bijna zeshonderd jaar oude kerkje met z’n zo herkenbaar witte toren zie je op heldere dagen vanuit Den Helder al liggen. Geen wonder dat het eeuwenlang een baken was voor de scheepvaart. Het dorp zelf is nog verrassend ongerept, ligt midden tussen natuurgebieden en oude polders en is in veel opzichten het cultureel centrum van Texel.

De geschiedenis van Den Hoorn begint in 1398, toen een voorloper – het havenplaatsje Den Horn (met één o) – werd verwoest door Friese zeerovers. De bewoners sloegen op de vlucht en herbouwden hun huizen een kilometer noordelijker, op de flanken van het klif dat hier in de voorlaatste ijstijd was gevormd.

Loodsen
Den Hoorn is altijd onlosmakelijk met de zee verbonden geweest. In vroeger tijden woonden hier de loodsen, die grote handelsschepen veilig tussen de gevaarlijke zandbanken rond het eiland loodsten. Een belangrijke groep vormden ook de commandeurs, de kapiteins van de walvisvaarders, die in succesvolle jaren goed geld verdienden. Sporen van die roemruchte geschiedenis zijn terug te vinden in de vorm van de fraaie huizen die deze mannen zich konden permitteren. Een tip: op veel gevels in Den Hoorn hangt een bordje met de (interessante) geschiedenis van deze panden.
Later werd Den Hoorn een dorp van schapenhouders en bloembollentelers. Sinds halverwege de vorige eeuw verdienen veel Hoornders hun geld in het toerisme. Het dorp telt allerlei eethuizen en restaurantjes, bed & breakfasts, kleine hotels, groepsaccommodaties, een supermarkt met Texelse producten en een uitgestrekte duincamping met de typerende naam Loodsmansduin.

Broadway
In Den Hoorn staat ook een theater – De Toegift@Klif 12 – waar regelmatig cabaretiers en muzikanten optreden. Op cultureel gebied valt er sowieso veel te beleven. Landelijke allure heeft het festival Broadway, waarbij huiskamers en garages worden verbouwd tot minitheaters. Steeds bekender ook wordt Klifhanger: kunst op locatie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele concerten en tentoonstellingen die regelmatig worden gehouden, al dan niet ter gelegenheid van kunstmaand Lange Juni.
Den Hoorn is ook geliefd bij rustzoekers. Het dorp ligt op loop- en fietsafstand van fraaie oude poldertjes, uitgestrekte natuurgebieden als De Hors, De Geul en De Bollekamer, het Texelse bos De Dennen en uiteraard de uitgestrekte stranden.