Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Durpermarkt
De Cocksdorp

Durpermarkt

Iedere donderdag in juli en augustus is er in De Cocksdorp, het noordelijkste dorp van Texel, de Durpermarkt. Deze zeer gezellige kramenmarkt is voor veel toeristen een vast uitje op het Texelmenu. Leuk voor het hele gezin en een prima dagbesteding.

De Durpermarkt wordt gehouden in de gezellige Kikkertstraat, de ‘hoofdstraat’ van De Cocksdorp, die een groot deel van het dorp doorkruist. De markt begint om 12 uur en eindigt rond 19 uur. Na afloop van de markt is er vaak nog een evenement. Denk aan activiteiten als touwtrekken, kussengevecht, ringsteken, stoelendans en wedstrijden sterkste man/vrouw. Voor deze activiteiten kan iedereen zich inschrijven, jong en oud, Texelaar en toerist.

Op de markt zelf is van alles te koop en te doen. Lokale producten, zoals natuurlijk het verse schepijs van IJsboerderij Labora ‘uit eigen dorp’. Maar ook Texelse kaas, een gerookt visje én allerlei leuke Texelsouvenirs voor thuis. De winkels, horecazaken en terrasjes rondom de markt zijn tijdens de markt allemaal open en dorpsbewoners verkopen op de stoep zelfgemaakte artikelen en tweedehands spulletjes. Vaak is er live muziek – wie weet kan er nog worden gedanst – en voor de kinderen is er altijd iets bijzonders te doen. Van springkussen tot clown, van schminken tot kinderkermis, van tekenwedstrijd tot klimwand.

De Cocksdorp, gelegen vlakbij de vuurtoren, is het meest noordelijke dorp van Texel. Het dorp dankt zijn naam aan de Antwerpenaar N.J. De Cock, die in 1835 het initiatief nam om de kwelder tussen de eilanden Texel en Eierland in te polderen voor agrarische gebruik. Daardoor werden de twee eilanden één. Bijzonder is dat het dorp zowel aan de Noordzee als aan de Waddenzee ligt. In het dorp, inclusief buitengebied, wonen zo’n 650 mensen. Het noordelijke deel van het eiland is druk bezocht door toeristen omdat er een aantal grote vakantieparken en campings vlakbij ligt.

Een bezoek aan de Dupermarkt is uitstekend te combineren met een bezichtiging van de vuurtoren. Ook paal 33, Kaap Noord, is vlakbij. Vanaf dit strand vertrekt in het seizoen veerdienst De Vriendschap naar Vlieland. Vanaf het strand ziet u Vlieland al liggen.