Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Echt Texels Product


www.echttexelsprodukt.nl/

Echt Texels Product

Op Texel worden steeds meer streekproducten gemaakt. Producten die voldoen aan een aantal vast omschreven kenmerken, komen in aanmerking voor het handelsmerk Echt Texels Produkt. Met dat keurmerk weet je als consument zeker dat je te maken hebt met een kwaliteitsproduct van het eiland.

De Vereniging Echt Texels Product is in het leven geroepen om de kwaliteit van het Texels product te bewaken en te promoten. Om in aanmerking te komen voor het keurmerk moet het product aan verschillende eisen voldoen. De grondstoffen van het product moeten bijvoorbeeld voor 75 procent van Texel komen. Ook productie, verwerking, bereiding of ontwerp moeten voor minimaal 75 procent op het eiland plaatsvinden. En het Echt Texels Lamsvlees moet bijvoorbeeld afkomstig zijn van schapen van het Texelse ras.

Wie een Echt Texels Produkt koopt, geniet van het mooie en eigene wat Texel te bieden heeft. Het zijn gegarandeerd pure producten van hoge (eiland)kwaliteit, waarbij vakmanschap voorop staat.

Overigens dekt het woord ‘produkt’ niet helemaal de lading. Want behalve Echt Texelse Produkten als Texels lamsvlees, Texelse asperges, Texelse artisjokken, Texelse paddenstoelen, Texelse kaas, Texelse chocola, Texelse appelsap en Texels bier, zijn er ook bijvoorbeeld hotels, restaurants, een bakker, een cateraar, een viswinkel annex rokerij, een zorgboerderij en een boerderijcamping die zich tot het Echt Texels Produkt mogen rekenen. Bij deze bedrijven wordt gegarandeerd gewerkt met producten die voldoen aan de hierboven beschreven normen.

Een Echt Texels Produkt is te herkennen aan een speciaal logo. De producten en producenten zijn terug te vinden op de website www.echttexelsprodukt.nl én er wordt jaarlijks een gidsje uitgegeven, met een beschrijving van alle producten en bedrijven. Dit gidsje is op veel plaatsen op Texel verkrijgbaar en in ieder geval bij de aangesloten partijen.

Het aantal Echt Texelse Produkten groeit gestaag. Steeds meer Texelse productenten gaan ertoe over om Echt Texels te produceren. Het past ook bij de tijdgeest, waarin consumenten graag weer terug willen naar de basis: producten waarvan ze weten dat ze dichtbij, op een eerlijke manier geproduceerd zijn en niet de hele wereld zijn overgevlogen. Dit principe sluit naadloos aan bij de waarden van het eiland Texel.