Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Eendenkooi bij Spang

Eendenkooi bij Spang is één van de vijf eendenkooien op Texel en ligt in een kooibos aan de oostzijde van het eiland, tussen Oosterend en Oudeschild in, nabij natuurgebied Dijkmanshuizen. De Spangerkooi behoort tot de oudste kooien en is nog altijd in gebruik.

Eendenkooien, zoals die bij Spang, liggen vaak in een bosje in afgelegen gebied. De reden dat eendenkooien verstopt werden voor het grote publiek, was dat de kooiker in alle rust zijn gang moest kunnen gaan met het vangen van eenden. Vroeger werden de dieren gevangen voor de poelier, tegenwoordig worden de eenden de kooiker vangt geringd voor vogelonderzoek.

In het gevang bij Spang
Een eendenkooi zoals die bij Spang bestaat uit een kooiplas - een watertje - met vangpijpen en een fuik. In het watertje zwemmen tamme eenden, die de wilde eenden naar de kooi moeten lokken. De kooiker verschuilt zich met zijn assistent, een hondje, achter de rietschermen langs de vangpijp. Wanneer er zich een wilde eend in de eendenkooi bevindt, trekt het hondje van de kooiker de aandacht. De nieuwschierige eend zwemt in de richting van het hondje, waar ook de kooiker zich bevindt. Als deze tevoorschijn komt, schrikken de wilde eenden, verlaten ze de pijp en belanden ze in de fuik waar de kooiker ze in een hokje opsluit.

Natuurmonumenten
De Spangerkooi wordt beheerd door Natuurmonumenten. Deze vereniging is een landschapsbeherende organisatie. Dit betekent dat het de natuur beschermt, door gebieden in beheer te nemen. Ook bewaart Natuurmonumenten de natuurwaarden en het door in de samenleving meer interesse in de natuur op te wekken.

Excursies
Natuurmonumenten organiseert ook excursies bij de Spangerkooi. Een gids leidt een wandeling door het bosje en de eendenkooi en toont hoe de kooiker vroeger aan het werk ging. In het kooikerhuisje is een kleine expositie over de werkwijze te zien.