Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora
Pontweg 141
1796 MA De Koog

0222 321230
info@juttersflora.nl
www.juttersflora.nl

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

De gekste dingen spoelen aan op het Texelse strand. Veel van die bijzondere vondsten zijn tentoongesteld in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora, ooit opgericht door Texelse jutters. Het museum heeft een imposante collectie gejutte voorwerpen en exposities over schipbreuken, visserij en het loods- en reddingwezen.

De band van Texel met de zee komt in veel facetten aan de orde in dit museum. In de juttersschuur hangen duizenden voorwerpen die zijn aangespoeld op de Texelse stranden, dikwijls tijdens zware stormen. De jutters waren er dan als de kippen bij om hun 'schatten' veilig te stellen voordat de strandvonder er beslag op zou leggen. Veel opmerkelijke voorwerpen vind je in deze collectie terug en de smakelijke verhalen die daar bij horen worden verteld door jutters.

Schipbreuk
Er zijn in de afgelopen eeuwen nogal wat schepen vergaan rond Texel. De wrakkenkaart laat honderden scheepswrakken op de zeebodem zien. Een aantal opzienbarende strandingen in de 20e eeuw worden in Flora uitgelicht. Meer dan eens raakte een vrachtschip uit koers en belandde het op het Texelse strand. Tot groot vermaak van de Texelaars die in groten getale een kijkje kwamen nemen.

Veel te doen
Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora biedt bezoekers veel diversiteit, zowel binnen in de museumschuren als op het buitenterrein. Naast ruime aandacht voor de jutterij en de scheepsstrandingen wordt ook het loods- en reddingwezen nader belicht. Ooit werden drenkelingen gered door dappere eilanders die met houten roeiboten de hoge golven trotseerden. Tegenwoordig worden snelle rubberboten ingezet die in korte tijd ter plaatse kunnen zijn.

Kinderen
Flora is een leuk museum om ook met kinderen te bezoeken. Er is een speurtocht uitgezet door de verschillende exposities en buiten is een grote speeltuin met picknickplaats. Ook heeft Flora een knus museumcafé voor een hapje en een drankje. In het zomerseizoen worden regelmatig extra (kinder)activiteiten georganiseerd.

Groepen
In het museum kunt u ook met een groep terecht. Voor schoolreisjes, bedrijfsuitjes of familie-uitstapjes zijn programma's op maat mogelijk.