Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Haven van Oudeschild

De haven van Oudeschild is de thuishaven van de Texelse vissersvloot en biedt daarnaast onderdak aan tientallen botters, rondvaartboten, bruinevlootschepen en toeristische motorbootjes en zeiljachten.

De aantrekkingskracht van het havengebied is groot, vooral de oude haven waar vooral de nostalgische schepen liggen en enkele restaurantjes en terrassen zijn gevestigd, is populair. De Oudeschilder haven is vanaf het eind van de negentiende eeuw fors gegroeid. Voor die tijd meerden de oester- en wiervissers hun boten vooral af in het haventje bij de IJzeren Kaap. Dat raakte echter rond 1860 in verval en werd onbruikbaar, zodat de schepen moesten uitwijken naar Oudeschild.

VOC
De maritieme geschiedenis van Oudeschild als havenplaats gaat echter veel verder terug en beleefde hoogtijdagen in de 17e eeuw. In die tijd was Oudeschild internationaal bekend vanwege de vele VOC-schepen die op de Reede van Texel op goed weer lagen te wachten voor hun verre reizen naar de Oost. Het proviand werd op Texel ingeslagen, evenals water uit de Wezenputten. Dit was populair vanwege het hoge ijzergehalte en de lange houdbaarheid. Dat stukje Texelse geschiedenis wordt ook belicht in museum Kaapskil in Oudeschild.

Altijd reuring
De Oudeschilder haven is dynamisch met een interessante mix van beroepsvaart, visserij en pleziervaart. Iedereen heeft z'n eigen havendeel. Eigenlijk bestaat de Oudeschilder haven uit meerdere havens: de Zuiderhaven en Noorderhaven, waar vooral de beroepsvaart en bruinevlootschepen liggen, de werkhaven waar de kotters liggen, de verenigingshaven met pleziervaart en de passantenhaven met de toeristische pleziervaart.

De haven vormt een belangrijke toeristische trekpleister op Texel. Dagelijks vertrekken diverse rondvaartboten voor een tocht langs de zeehonden op de zandbanken voor de kust van Oudeschild of om garnalen te vissen met toeristen. Ook de binnenkomst van de viskotters op vrijdag en zaterdag is populair bij het publiek.

De Waddenhaven is een modern ingerichte passantenhaven die bijzonder populair is bij botenbezitters. De faciliteiten zijn uitstekend en rondom de haven is veel te doen. Er is o.a. een grote speeltuin, barbecueplaats en een strandje.

In de oude haven zijn diverse restaurants en café gevestigd waar u uitstekend kunt eten. Uiteraard veel verse vis op vakkundige wijze bereid!