Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Het Krimbos

Het Krimbos is het jongste bosgebied van het eiland. Het geboomte bevindt zich in de noordpunt van Texel, ten noordwesten van De Cocksdorp en ten oosten van de Eierlandse Duinen. Het gebied, dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Duinen van Texel, is circa 130 hectare groot en biedt ruimte om te spelen, fietsen en wandelen.

Natuurgebied het Krimbos werd in de jaren tachtig aangelegd als recreatiebos. Hiermee werd een bestaand stukje bos, het oude Krimbos, uitgebreid naar 130 hectare. Tussen 1983 en 1985 werden onder meer loof- en naaldbomen aangeplant.

Flora en fauna
Met zijn bloemrijke, open plekken, sloten met water uit de duinen en verschillende soorten bomen is het Krimbos een divers natuurgebied. Circa tien jaar geleden zijn de oevers van de watertjes in het bos vervangen door natuurvriendelijke oevers. Dit maakt het gebied aantrekkelijk voor allerlei insecten en kleine dieren - onder meer muizen. In het woud broeden in het voorjaar nachtegalen.

Toerisme
De reden voor de aanleg van het Krimbos was een economische. Met de realisatie hoopte men dat het vele toerisme in het noorden van Texel niet alleen de hort op zou gaan in de duinen, maar ook de schoonheid van andere plaatsen in het noorden wilde ervaren. Dat werkte: Het Krimbos wordt veel bezocht door bezoekers van de omliggende vakantieparken, om er te fietsen, te wandelen, te picknicken of te spelen op één van de speelweiden.