Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Hoornder Donderdag
Herenstraat
Den Hoorn

Hoornder Donderdag

Al sinds 1995 worden in de zomermaanden in Den Hoorn – het meest zuidelijke dorp van Texel – de Hoornder Donderdagen gehouden. Iedere donderdag in juli en augustus is er in het hart van het dorp een gezellige lange markt, die start aan het begin van de Herenstraat, tegenover Spar Goënga, en die eindigt halverwege Klif.

Op de markt in de Herenstraat staan kramen met onder meer Texelse producten, waaronder kaas van Wezenspyk en aardbeien van de Reuzenaardbei. Aan het eind van de Herenstraat en op Klif gaat de markt over in een stoepenmarkt, waar dorpsbewoners onder meer zelfgemaakte producten en tweedehands huisraad, boeken en kleding verkopen. Dé gelegenheid om voor een zacht prijsje iets bijzonders op de kop te tikken. De markt is populair onder toeristen, zeker ook omdat een marktbezoek uitstekend kan worden gecombineerd met een bezichtiging van het pittoreske Den Hoorn, met z’n beroemde witte kerkje en z’n oude loodshuisjes.

Er zijn per zomer acht of negen Hoornder Donderdagen, de data lopen synchroon met de schoolvakanties in Nederland. Op een van de donderdagen wordt de markt gecombineerd met de Dag van het Texelse Schaap. Vast onderdeel van de Hoornder Donderdagen is ook de Landbouwdag. Soms wordt de markt afgesloten met een evenement, zoals een Solexrace of ringsteken.

Tijdens de Dag van het Texelse Schaap zijn er verschillende schapenrassen te bewonderen. Er zijn onder meer demonstraties schapenscheren, er wordt een lam uitgebeend en er zijn wedstrijden schapenmelken. Ook zijn er producten ‘van het schaap’ te koop, waaronder wol en kaas. De activiteiten vinden plaats naast het Hoornder kerkje en, bij slecht weer, op de Novalishoeve, de zorgboerderij langs de Hoornderweg, net buiten het dorp.

De Landbouwdag vindt plaats in het weiland tegenover het kerkje. Zoals de naam al doet vermoeden, staat de dag geheel in het teken van de (Texelse) landbouw. Er zijn veekeuringen, er wordt pluimvee geshowd en verkocht, er worden schapen geschoren en landbouwmachines getoond, er is een roofvogeldemonstratie en er worden tal van Texelse (landbouw)producten verkocht. De Landbouwdag is populair onder Texelaars én toeristen, jong en oud.