Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Kerstmarkt Oosterend
Kerkstraat
Oosterend

Kerstmarkt Oosterend

Ieder jaar is er in het oude centrum van Oosterend, het sfeervolle dorp aan de Waddenkant, een kerstmarkt. Volgens Oosterenders – zelf zeggen ze Strenders – is dit ‘de gezelligste kerstmarkt van Texel’.

Wie in de kerststemming wil komen (of al is) mag deze kerstmarkt zeker niet missen. De markt is opgebouwd in de smalle straatjes rondom de middeleeuwse Maartenskerk. Hier waant u zich werkelijk in een schilderij van Anton Pieck, mede omdat veel mensen achter de kramen zich in kleding van weleer hebben gestoken. Het dorpje Oosterend is sowieso een bezoek waard, de combinatie met deze markt maakt het extra leuk. 

Wat is er allemaal te krijgen op de kerstmarkt? Natuurlijk winterklassiekers als warme chocomel, erwtensoep, glühwein en de lokale likeur Strender Stropertje. Maar ook bijvoorbeeld oliebollen en – we zijn tenslotte in een Texels vissersdorp dat ooit een eigen haven had – gerookte vis. Dorpsbewoners verkopen daarnaast zelfgebakken (kerst)taarten, -cakes en -koekjes, kerststukjes, kerstversieringen en heel veel meer. Wie het leuk vindt kan een rondje door het dorp maken langs de adventsramen.

De markt is van 16.00 tot 20.00 uur (check vooraf nog wel even de exacte tijden), dus een groot deel van de tijd in duisternis gehuld. Dat maakt het schilderachtige plaatje compleet.

De markt wordt opgeluisterd met livemuziek van onder meer het lokale fanfarecorps Excelsior en het Texels Christelijk Mannenkoor. Zij brengen kerstliederen en -melodieën ten gehore in de Maartenskerk, de oudste kerk van Texel, die stamt uit de 12de eeuw en nog altijd het hart van het oude dorpscentrum vormt.

De kerstmarkt van 2014 moest vanwege windkracht acht worden afgelast. Een grote teleurstelling, helemaal voor de lokale basisschool de Vliekotter, die met honderd liter zelfgemaakte erwtensoep bleef zitten. Gelukkig kon de soep razendsnel worden ingevroren en werd op de zaterdag erna alsnog een speciale snertverkoop georganiseerd.