Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Kunstschilder in hart en nieren, Gerd Jan Roos
De Ruyterstraat 130
1792 AP Oudeschild

0222 313297
www.gerdjanroos.com

Kunstschilder in hart en nieren, Gerd Jan Roos

In een historisch interessante en liefdevol gerestaureerde stolpboerderij uit 1830 in Oudeschild is het atelier van Gerd Jan Roos gevestigd. Hij is fulltime kunstschilder, met een eigen stijl die vooral wordt gekenmerkt door zijn typische gebruik van het Texelse licht.

De in 1959 geboren Gerd Jan heeft volgens eigen zeggen ‘nooit iets anders gedaan dan schilderen’. Als kind maakte hij al strandgezichtjes met een mooie zonsondergang. Zijn kennis en kunde zijn vooral autodidactisch gevormd, al kreeg hij ook een half jaar lang privéles van Hugo Landheer uit Aerdenhout.

In 1979 emigreerde hij naar Nieuw Zeeland. Een bijzonder land, maar als schilder heeft Gerd Jan zich er nooit thuis gevoeld. ‘Te fel, te blauw, te paars en niet dat mooie warm-grijze licht van Nederland’, zegt hij er zelf over. In 1994 emigreerden hij en zijn gezin terug. Naar Texel, want hier ligt zijn hart. ‘Je zult niet veel plekken op deze wereld vinden waar je een zo grote diversiteit hebt in het landschap.’

>Licht glooiend

Hij houdt van ‘zijn’ eiland, vooral van het ‘oude’ en licht glooiende Texel, gevormd in de voorlaatste IJstijd. Inspirerend vindt hij ook de schitterende strand- en wadgezichten en de bijzondere flora van de duinen en De Slufter, met altijd wel een stukje Texels bos op de achtergrond, net als het Texelse schaap dat het landschap ‘stoffeert’. Bij toeval rolde Gerd Jan ook in het maken van kinderportretten. ‘Heerlijk om het karakter van zoiets jongs te weergeven.’

Gerd Jans atelier met bijbehorende galerie vormen eveneens een inspiratiebron. Ze zijn gevestigd op de deel en de hooizolder van zijn bijna twee eeuwen oude stolpboerderij. De boerderij staat in Oudeschild, dat in de zeventiende eeuw internationale bekendheid kreeg door de Reede van Texel, waar grote zeilschepen lagen te wachten op gunstige wind om uit te varen. Dit verleden kwam een paar jaar geleden tot leven toen Gerd Jan bij het graven van een vijver in zijn achtertuin op allerlei huisraad uit de VOC-tijd stuitte. Na het nodige touwtrekken met diverse instanties mocht de collectie worden bewaard op de plaats waar ze werd opgegraven. Ze is vrij te bekijken in de galerie van Gerd Jan.