Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Meeuwenkolonie
Ruijslaan 92
1796 AZ De Koog

0222 317741
info@ecomare.nl
www.ecomare.nl

Meeuwenkolonie

Een van de meest voorkomende vogels op Texel is – hoe kan het ook anders, zo omringd door zee – de meeuw. In het voorjaar broeden ten westen van natuurgebied De Geul, in de zuidpunt van het eiland, duizenden meeuwen. Ecomare organiseert bijzondere excursies naar deze meeuwenkolonie.

Voor veel (stads)mensen is een meeuw een meeuw. Maar wie eenmaal deze excursie heeft gedaan, weet beter! Tijdens de tocht, die anderhalf tot twee uur duurt, komt u van alles te weten over soorten (o.a. stormmeeuwen, kleine mantelmeeuwen en zilvermeeuwen), maten, verenkleed, gedrag en broedgebied. Alleen de route naar de meeuwenkolonie toe is al zeer de moeite waard. Via mooie smalle duinpaadjes loodst de boswachter van Staatsbosbeheer u door dit bijzondere duinnatuurgebied, dat deel uitmaakt van Nationaal Park Duinen van Texel.


Natuurgebied De Geul is een lange vallei tussen twee duinenrijen ten zuidwesten van de Mokbaai. Die baai heeft u mogelijk al opgemerkt bij aankomst van de veerboot in de haven van ’t Horntje. Het gebied is ontstaan aan het begin van de twintigste eeuw, toen een zandplaat met de intrigerende naam Onrust vastgroeide aan Texel. Aan de westkant bevindt zich de meeuwenkolonie. Een prachtige plek waar de meeuwen betrekkelijk ongestoord nesten kunnen bouwen en kunnen broeden. Én – ook niet onbelangrijk – slechts op een minuutje vliegen van de visrijke Mokbaai en de stranden van de Hors en de Noordzee. Verse vis, krabbetjes en mosselen om de jongen te voeden zijn dus altijd direct bij de hand.

Een meeuwenkolonie valt niet te missen. Alle meeuwen samen produceren een ongekend lawaai. Er wordt luidruchtig gevochten om de beste nestplaatsen en indringers als op meeuwenkuikens beluste kiekendieven – kuikendieven dus – worden met veel gekrakeel en angstaanjagende duikvluchten uit het gebied verjaagd. 

Meeuwen leggen twee of drie eieren in een nest dat ze gemaakt hebben van takjes, grassen en ander plantaardig materiaal. De eieren van de meeuw zijn te herkennen aan hun spikkels. Met een beetje geluk gaat u tijdens deze excursie ook meeuwenkuikens zien. Ze zien er grappig en aaibaar uit, met hun donker gevlekte donsveertjes. 

De excursie vertrekt tijdens het broedseizoen vanaf het vogelwachtershuisje aan het doodlopende deel van de Mokweg (richting kazerne De Mok). Boekingen via Ecomare.