Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Oudeschild

Met alle reuring die daarbij hoort, is Oudeschild het havendorp van Texel. Je vindt er in het weekend de circa dertig kotters tellende vissersvloot, maar ook een grote jachthaven, Kaap Skil (‘museum van Jutters & Zeelui’), een zeilmakerij, een visserijcoöperatie, cafés en restaurants en een paar uitstekende viszaken en diverse andere winkels en die hun bestaan aan de zee hebben te danken.

Oudeschild ontstond aan het begin van de zeventiende eeuw, toen enorme aantallen schepen aan de Texelse oostkust lagen te wachten op gunstige omstandigheden om uit te varen. Deze schepen zorgden voor handel en welvaart. Op Texel sloegen ze onder meer drinkwater in, afkomstig uit de Wezenputten bij landgoed Brakestein, dat ijzerhoudend was en daardoor lang houdbaar. Ze werden Wezenputten genoemd omdat ze eigendom waren van het weeshuis in Den Burg. De opbrengst kwam ten goede aan de opvang van ouderloze kinderen.

Skilsloot

Van de oorspronkelijke vijf putten zijn er nog twee over. Ook de Skilsloot, waardoor het water naar de grote schepen werd gebracht, bestaat nog steeds, zij het dat deze tegenwoordig wel erg smal en ondiep is. Een wandeling of fietstocht over het fraaie Skillepaadje, dat naast deze sloot loopt, mag op je vakantie eigenlijk niet ontbreken.

Ook het witte Zeemanskerkje dateert uit de Gouden Eeuw. Zeelieden baden hier voor hun zielenheil voordat ze op reis gingen. Het kerkje bezit drie prachtige kroonluchters. Eén ervan werd geschonken door admiraal Cornelis Tromp, een ander door Michiel de Ruyter en de derde waarschijnlijk door de weduwe van Tromp.

Kaap Skil

Een goede manier om kennis te maken met het maritieme verleden van Oudeschild is een bezoek aan museum Kaap Skil. Er zijn regelmatig demonstraties touwslaan, visroken en andere oude ambachten. En in de nagebouwde vissershuisjes krijg je een idee hoe het was om vroeger in het dorp te wonen en werken. Een belevenis zijn ook de sterke verhalen die jutters en zeelui vertellen. Op het buitenterrein staat de monumentale molen De Traanroeier, die hier in 1902 werd gebouwd.

Een belevenis ten slotte is een wandeling over de haven. Vooral op vrijdag, wanneer de kotters terugkeren van zee, is er altijd veel bedrijvigheid.