Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Rondrit Hogeberg
Westergeest 7
1791 LJ Den Burg

0222 310002
kikkertsparadise@wanadoo.nl
www.kikkertsparadise.nl

Rondrit Hogeberg

Het Hogeberggebied is het oudste én hoogste deel van Texel. De familie Kikkert, die zelf woont in het gebied, organiseert er rondleidingen per huifkar. Een unieke manier om dit prachtige stukje Texel te verkennen.

De Hoge Berg, vlakbij Oudeschild, is een heuvel die 15,3 meter boven de zeespiegel uitstijgt. Het is het hoogste punt van een keileemopstuwing uit de voorlaatste ijstijd, zo’n 140.000 jaar geleden. Keileem en stenen werden door een enorm ijspakket voortgestuwd en opgeduwd. De stuwwal loopt van Den Hoorn, in het zuiden van het eiland, tot aan Oudeschild, aan de Waddenzee. In dit hele gebied zijn verschillende hoger gelegen delen, zoals bijvoorbeeld ook het Klif in Den Hoorn. Juist door de hoogte werden deze stukken land vaak al vroeg bewoond, mensen waren er immers betrekkelijk veilig voor de zee. Het gebied van De Hoge Berg is tegenwoordig een landschapsreservaat. Het wordt beschermd als nationaal landschap en beheerd door Natuurmonumenten.

De drie uur durende rondrit van de familie Kikkert geeft een fraaie indruk van het karakteristieke landschap, met z’n oude boerderijen, pittoreske landweggetjes en typisch Texelse tuinwallen en schapenboeten. Nog altijd worden hier veel schapen gehouden, met in het voorjaar natuurlijk honderden lammetjes. Martin Kikkert – zelf schapenboer en paardenfokker – ment de paarden van de huifkar, terwijl zijn vrouw Ellen leuke en interessante wetenswaardigheden én spannende anekdotes vertelt. Onderweg wordt gestopt voor een picknick met koffie, thee, limonade en een lekkere lokale specialiteit. De tocht doet ook plekken aan waar je als individuele bezoeker niet mag komen en biedt op verschillende locaties een fraai uitzicht over het eiland.

U kunt individueel inschrijven voor de tocht of met een groep. De familie Kikkert heeft verschillende huifkarren en paardenwagens, geschikt voor groepen van 14 tot 40 personen. In totaal kunnen er honderd personen worden vervoerd.

Een van de bezienswaardigheden in het gebied is de Georgische begraafplaats. Hier liggen soldaten begraven van een Georgisch bataljon dat in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers op Texel was geïnstalleerd. De Georgiërs kwamen aan het eind van de oorlog in opstand tegen de Duitsers, waarbij ze steun kregen van de Texelse bevolking. 120 Texelaars, 565 Georgiërs, en ruim 800 Duitsers kwamen om het leven.