Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Texelse asperges
Ongeren 5
1791 ME Den Burg

0222 312658
info@texelseasperge.nl
www.texelseasperge.nl

Texelse asperges

Wie denkt dat asperges alleen in het zuiden van Nederland worden geteeld, heeft het mis. Maak kennis met de Texelse asperge, ook wel het groene goud genoemd vanwege de bijzondere herkenbare smaak.

Al meer dan tien jaar telen de Texelse agrariërs Bert en Meina Keijser asperges op Texel. Op het bedrijf worden aardappels verbouwd en er is een boerencamping. De teelt van asperges begon eigenlijk als een grapje. Hun kennis over asperges deden Bert en Meina op in Limburg, waarna ze startten met de teelt van aspergeplanten. Dat werd al snel een succes. De op Texel verbouwde asperges kregen door hun zilte omgeving een herkenbare smaak die zich positief van 'gewone' asperges onderscheidt.

De plant bleek goed te aarden in de leemhoudende Texelse grond. De oogst is echter wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Op Texel mag niet beregend worden. Dat betekent dat in tijden van droogte er geen bewatering van de planten kan plaatsvinden. Daardoor is het jaarlijks een verrassing hoe groot de opbrengst is.

De teelt
Om te voorkomen dat de aspergebedden te droog worden, gaat er een foliebedekking overheen. De zwarte bovenkant van het folie trekt warmte aan, waardoor de asperges sneller groeien. Is het buiten heel zonnig en warm, dan wordt de folie omgedraaid zodat de witte kant boven komt. Deze weerkaatst het zonlicht.

Door de afwijkende weersomstandigheden op Texel groeien de asperges hier minder snel dan in het zuiden, maar dat zorgt wel voor een uitstekende kwaliteit. Tussen half april en eind juni worden dagelijks asperges gestoken. De dagopbrengst hangt nauw samen met het weer: hoe warmer hoe beter de oogst.

Rondleidingen
Op het bedrijf worden ook rondleidingen georganiseerd waarbij de bezoekers de aspergebedden bezoeken en meer leren over de aspergeplant en de teelt. Ook is er aandacht voor het schoonmaken en de bereidingwijze van deze delicatesse.