Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Texelse dranken
Kerkstraat 11
1796 AM Oosterend

0222 318341
info@wijnhuistexel.nl
www.texelsedranken.nl

Texelse dranken

‘Texelse dranken’ is een samenwerking tussen Wijnhuis Texel en Stokerij Texel. Beide produceren op het eiland eigen dranken, variërend van kruidenbitters en jenevers tot gin en wodka. Al die ‘Texelse dranken’ zijn nu ook online te bestellen via www.texelsedranken.nl. Maar wie toch op het eiland is, kan voor hetzelfde assortiment ook even langs bij Wijnhuis Texel in Oosterend.

Wijnhuis Texel is voor veel toeristen al jarenlang een vaste waarde op het Texelprogramma. Een bezoekje aan de mooie winkel in het pittoreske dorpje Oosterend is op zich al een belevenis. Wijnhuis Texel stookt zelf een aantal dranken én werkt nu samen met Stokerij Texel, dat gin en wodka stookt van (overschotten van) lokaal geteelde gewassen.


Wijnhuis Texel is gevestigd in een voormalig kostershuis uit 1650. Hier worden op ambachtelijke en natuurzuivere wijze en helemaal in eigen beheer kruidenbitters en likeuren gemaakt en gebotteld. De nostalgische winkel is op zich al een bezoek waard, maar wie in de fraaie oude wijnkelder ónder de winkel komt, zal zeker verrast zijn. Behalve een uitgebreid assortiment wijnen, staat hier een groot aantal lokale dranken uitgestald met bijzondere namen als Strender Stropertje, Texels oorlam, Foor nou en naggeres, Wijsheid, Ervaring, Liefde en Vriendschap. Het gaat om likeuren, kruidenbitters, jenevers en whisky, maar ook Texelse Boerenjongens en Advocaat behoren tot het assortiment. Daarnaast worden hier de sterke dranken van Stokerij Texel aangeboden.

Stokerij Texel destilleert wodka en gin uit onder meer lokaal geproduceerde gewassen, ‘bij voorkeur uit overschot, zoals restaardappelen, zodat meerwaarde wordt gecreëerd’, aldus eigenaren Kees Groenewoud en Jaco Spek. Zij hebben zich daarbij laten inspireren door de Blue Economy-methode. Het resultaat is eerlijke, duurzame en lokale dranken met de unieke smaak van het eiland. Tot het assortiment behoren TX Wodka, met Texelse cranberry’s en TX Gin, met de typisch Texelse smaken vlierbloesem en duindoorn.

Alle ‘Texelse dranken’ zijn te bestellen via de webwinkel texelsedranken.nl óf in de ‘echte’ winkel van Wijnhuis Texel in Oosterend. Hier worden ook regelmatig rondleidingen en proeverijen georganiseerd.