Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Themamarkten Den Burg
Groeneplaats
Den Burg

Themamarkten Den Burg

Iedere woensdag in juli en augustus is er in het centrum van Den Burg, op het plein van de Groeneplaats, een gezellige themamarkt. Deze markt – ook wel Zomermarkt genoemd – brengt u terug naar het Texel van weleer, met onder meer klederdracht en oude ambachten. Daarnaast is er een wekelijks wisselend thema.

Een dagje Den Burg tijdens de vakantie is altijd leuk. Het hoofddorp van het eiland biedt een mooi winkelaanbod en volop keuze uit terrasjes, restaurants en cafés. Pikt u dan ook nog deze gezellige zomerse themamarkt mee, dan kan het eigenlijk niet meer stuk.

Het thema van de zomermarkt varieert per keer en kent een grote mate van afwisseling. De ene keer staan typische Texelse producten centraal, de andere keer staat alles in het teken van de zee. Soms draait het om ‘de kunst’, de week erop wordt ‘het boerenerf’ in al z’n facetten belicht. Afhankelijk van het thema zijn er muziek- en dansoptredens of presentaties van verenigingen, bedrijven of musea. Zo kunt u er zomaar een authentiek Texels visserskoor of een volksdansgroep tegen het lijf lopen.

Een vast onderdeel van de zomermarkt is het roken van vis, een typisch Texelse traditie. Een uitgelezen kans om zo’n heerlijk gerookt poontje of ‘slippie’ te proeven. De Texelaars zelf zijn er in ieder geval dol op. En natuurlijk zijn er voor kinderen speciale attracties.

Kortom: de winkeliersvereniging van Den Burg doet er alles aan om de bezoekers van deze themamarkten een gezellige, bijzondere en leerzame dag te bezorgen. De markt start om 11 uur en duurt tot 16.00 uur. Een erg leuk uitje voor jong en oud!

Den Burg is het grootste dorp van Texel. Er wonen zo’n 7000 mensen, dat is ongeveer de helft van de totale eilandbevolking. Al in de zevende eeuw werd er op deze plek geleefd. Rond 1345 werd er een vestingwal om het dorp gebouwd. Het huidige ringvormige stratenpatroon herinnert daar nog aan.