Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

TX44
Haven
Oudeschild

0625452498
info@tx44.nl
www.tx44.nl

TX44

Op een gerieflijke manier de Waddenzee beleven, een rondvaart door de marinehaven in Den Helder maken en de zeehonden op de Razende Bol zien: dat is mogelijk met de TX 44 van Erik en Karin Rossing.

Met Oudeschild als thuishaven maakt de TX 44 rondvaarten over de Waddenzee. Deze duren zo’n twee uur.

Zeehonden
Vanaf het bovendek heb je tijdens de tocht een prachtig uitzicht over de Noorderhaaks, ook wel Razende Bol genoemd. Deze zandplaat ligt aan de westkant van het Marsdiep, de vaargeul tussen
Texel en Den Helder. Het gebied loopt alleen bij harde noordwestenwind onder en is daardoor een belangrijk rustgebied voor zeehonden. De kans is groot dat je er moederdieren ziet die hun jongen
zogen. De Razende Bol is ook een pleisterplaats voor veel vogels. Dwergsterns en verschillende steltlopers broeden er.

De Razende Bol was trouwens ook de plaats waar in december 2012 eerst de bultrug Johanna aanspoelde en kort daarna een dode potvis. De darmen van dit enorme zoogdier bleken enorme hoeveelheden ambergris te bevatten, een grondstof die wordt gebruikt om parfum van te maken en die zeer kostbaar is.

Marinehaven
De TX 44 doet onderweg ook de marinehaven aan. Den Helder werd in 1947 door de regering aangewezen als de hoofdhaven van de Koninklijke Marine. In 1949 werd hiervoor een stuk wad ten oosten van de oude haven en de rijkswerf bestemd. Op 2 juli 1954 werd de nieuwe haven officieel geopend door het vliegdekschip Hr. Ms. Karel Doorman. In Den Helder liggen ook de onderzeeërs van de Koninklijke Marine.

De TX 44 is een ruim 35 meter lang en acht meter breed schip, in 1950 gebouwd en in 2006 verbouwd. Het biedt plaats aan 140 personen in de salon en 140 op het bovendek en wordt voortgestuwd door twee milieuvriendelijke motoren van elk 450 PK. Aan boord zijn diverse consumpties verkrijgbaar.