Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Wezenspyk rondleiding
Hoornderweg 29
1791 PM Den Burg

0222-315090
info@wezenspyk.nl
www.wezenspyk.nl/

Wezenspyk rondleiding

Op kaasboerderij Wezenspyk – halverwege Den Burg en Den Hoorn – wordt al ruim vijfendertig jaar ambachtelijke kaas gemaakt van de onbewerkte melk van (Texelse) koeien, schapen en geiten. Wil je wel eens weten hoe dat in z’n werk gaat, ga dan mee op een rondleiding. Deze duurt ongeveer een uur en wordt afgesloten met een proeverij.

Uit oogpunt van hygiëne is het niet (meer) toegestaan de kaasmakerij te bezoeken, maar vanuit de winkel kun je ’s morgens vaak de kaasmaker aan het werk zien. Ook zie je vandaar de opslag, waar meer dan 25.000 kilo kaas ligt te rijpen. Foto’s, filmpjes en informatieborden leggen uit hoe een en ander in zijn werk gaat.

Sinds het voorjaar van 2018 is er het Schapenmuseum, ondergebracht in een oude schapenboet, die moest wijken voor de uitbreiding van Den Burg. De boet staat vlakbij de boerderij en je komt er langs tijdens een rondwandeling. In het museum kom je alles te weten over de Texelse schapenhouderij, de geschiedenis van het eiland en het Texelse boerenleven. Het Schapenmuseum kwam tot stand in samenwerking met de stichting Loodsen door het Landschap, opgezet om de leefbaarheid in Den Hoorn en omgeving te versterken.

Je komt ook langs het museum als je het 8,5 kilometer wandelpad Skéép en Lantskap loopt. Deze route begint in Den Hoorn en loopt via oude dijkjes langs Wezenspyk terug naar Den Hoorn. Het wandelpad laat de Texelse boerderijen van een heel andere kant zien. Bij de kaasboerderij is een trekpontje over de brede tochtsloot. Het totale wandelpad is 8,5 km.

Wezenspyk heeft een gezellig winkeltje, waar alle soorten kaas die er worden gemaakt verkrijgbaar zijn. Ook kun je er terecht voor een ruim aanbod aan andere Texelse producten, zoals lamsvlees, appelsap en van schapenmelk gemaakte huidproducten.