Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Wijngaard De Kroon Texel
Rozendijk 32
1791PE Den Burg

0222 315546
www.wijngaarddekroonvantexel.nl

Wijngaard De Kroon Texel

Texels lamsvlees, Texelse kaas, Texelse aardappelen, Texelse wijn. Wat hoort er in dit rijtje niet thuis? Texelse wijn, zeg je? Toch wel. Aan de rand van het Texelse bos De Dennen vind je Wijngaard de Kroon van Texel, één van de noordelijkste wijngaarden van Europa. De wijngaard is ongeveer drie hectare groot, goed voor zo’n 6000 liter Texelse wijn per jaar.

De wortels van Wijngaard de Kroon van Texel liggen in 2005. In dat jaar werden de eerste 500 druivenplanten aangeplant. Een spannende tijd voor wijnboer Jan-Jaap Kroon. Want waren de planten wel bestand tegen het Texelse klimaat? En wilden ze groeien op deze zandgrond? In beide gevallen was het antwoord ‘ja’, zodat hij in de jaren erop verder kon bouwen aan zijn bedrijf. Inmiddels heeft hij zo’n 8500 druivenstokken, verdeeld over twee locaties.

Wijngaard de Kroon van Texel maakt diverse soorten:

Een droge witte wijn met een fruitige, maar volle smaak. Het karakter is te vergelijken met een Riesling. Deze wijn is gemaakt van het druivenras Johaniter en Solaris.

Een halfdroog, fruitige witte wijn met een goede balans tussen zoet en zuur. De Riesel is een mooie wijn voor op het terras. Deze wijn is gemaakt van het druivenras Riesel.

Een halfdroge tot droge rosé met een verrassende afdronk, fruit en toch pit. Deze wijn heeft een bijzondere balans tussen zuur en zoet. Een wijn met een mooi heldere kleur die smaakt naar meer. Deze wijn is gemaakt van het druivenras Regent.

Een rode wijn met een volle, maar fruitige smaak. Deze wijn heeft een eenjarige barrique houtrijping gehad. Hierdoor is een goede balans ontstaan tussen hout en kruiden. Deze wijn is gemaakt van het druivenras Regent en VB-91-26-5 (een kruising van de Cabernet Sauvignon).

Meer weten over de wijngaard, de druivenrassen, de groei en bloei van de druivenstokken of het maken van wijn? Dat kan. Wijngaard de Kroon van Texel verzorgt van begin mei tot en met eind september rondleidingen op vrijdag (start 14.00 uur) en zaterdag en dinsdag (11.00 uur). De rondleiding wordt afgesloten met een proeverij van drie wijnen. Groepen vanaf tien personen graag op afspraak.