Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Texel in de lente

Texel is op haar mooist in de lente. Nee, dat is natuurlijk niet objectief vast te stellen. Maar het is altijd weer verbazend met wat voor kracht de natuur op het eiland na een gure winter ontluikt. Bijna vanaf het ene op het andere moment is het gras in de weilanden niet meer bruin maar groen en dartelen lammetjes er vrolijk over elkaar heen.

Op Texel leven net zo veel schapen als mensen: ongeveer 13.500. In het voorjaar brengen zij elk gemiddeld 1,8 kinderen ter wereld, in totaal dus ongeveer 24.300. Naar lammetjes hoef je nooit lang te zoeken. VVV Texel helpt je daarbij een handje met de Lammetjesfietsroute, die je langs de mooiste plekjes op het eiland voert.

Bloembollen

Twee soortgelijke routes (te berijden van april tot medio mei) zijn er langs de kleurrijke bloembollenvelden, uitgezet in samenwerking met Texelse bollentelers. De bollenakkers op het eiland beslaan in totaal zo’n 450 voetbalvelden, met narcissen en tulpen als meest verbouwde soorten.

Grootste lepelaarskolonie

Behalve als schapeneiland staat Texel ook bekend om z’n enorme aantallen vogels. Het voorjaar is de periode dat ze nestelen. Dat kun je ze op diverse locaties van dichtbij zien. Wist je dat de grootste lepelaarskolonie van Nederland in De Geul, ten zuiden van Den Hoorn, broedt? Deze prachtige witte vogels voelen zich hier bijzonder thuis omdat hun grootste vijand, de vos, hier niet voorkomt. Via Ecomare zijn excursies naar De Geul te boeken.

Asperges

Texel toont haar veelzijdigheid ook in allerlei verrassende agrarische producten. Zo woont de noordelijkste aspergeteler van Nederland op Texel. Een vreemd idee, maar het ‘witte goud’ van Bert Keijser is volgens kenners zelfs beter van kwaliteit en smaakvoller dan de asperges uit het zuiden van het land.

Meierblis

Ten slotte nog dit: het voorjaar mag dan officieel op 21 maart beginnen, het officieuze startsein op Texel is pas op 30 april. Op die dag worden ’s avonds op het hele eiland meierblissen ontstoken. Vroeger deden de Texelaars dat om de boze wintergeesten te verdrijven, tegenwoordig om een gezellig feestje te vieren. Ook gasten zijn van harte welkom. Maar schrik niet als kinderen proberen met roet je gezicht zwart te maken.