Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Texel in de Herfst

Nergens anders in Nederland zie je zo veel vogels als op Texel. Dat hebben we te danken aan onze unieke ligging, een knooppunt op de vogeltrek. In het najaar vliegen veel vogels vanuit Scandinaviƫ naar het zuiden, in het voorjaar komen ze weer terug. Op Texel strijken ze neer om moed te verzamelen en hun buik vol te eten. Opvetten, heet dat.

Het is één van de redenen waarom Texel ook in de herfst zo populair is. Kenners komen van heinde en verre om naar vogels te kijken. Voor wie er minder verstand van heeft, zijn er excursies, verzorgd door gidsen die je alle bijzonderheden kunnen vertellen en je leren naar vogels te kijken en te luisteren. Excursies zijn trouwens sowieso echte aanraders. Op Texel worden er heel veel gehouden en stuk voor stuk zijn ze uitermate interessant en vaak ook erg spannend.

Shoppen

Maar ook buiten de natuur is er in de herfst op Texel van alles te doen. Zo kun je hier heerlijk shoppen. Zowel Den Burg als De Koog en in mindere mate ook de andere dorpen hebben een uitgebreid winkelbestand. Of je nu op zoek bent naar een leuk souvenirtje of je garderobe wilt vernieuwen, je slaagt geheid.

Als je van lekker eten en drinken houdt, dan moet je ook op Texel zijn. Van eetcafé tot strandpaviljoen, eethuizen en restaurants zijn er te kust en te keur en in allerlei prijsklassen. Texel heeft met  zelfs een restaurant met een Michelin-ster.

Over sterren gesproken, een bijzondere belevenis vormen de kijkavonden bij volksterrenwacht De Jager op het terrein van Ecomare. Texelse nachten zijn nog echt donker, waardoor je hier een prachtig zicht op de sterrenhemel hebt.

Leuke evenementen

Op Texel worden in de herfst ook diverse leuke evenementen georganiseerd. Een oudje is Texel Blues, dat al meer dan dertig jaar meegaat en waar gerenommeerde artiesten uit binnen- en buitenland optreden.

Een relatieve nieuwkomer onder de festivals is Struûn Texel. Voor één weekend (in november) verandert het centrum van Den Burg in ‘het podium vol verrassing’, met meer dan 120 optredens.