Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Texel in de Winter

Texel is mooi in alle seizoenen, óók in de winter. Of moeten we zeggen: juist in de winter? Want vooral in januari en februari, na de gezellige kerstperiode, is het hier een stuk minder druk en hebben de Texelaars alle tijd voor elkaar én voor hun gasten.

In de kerstvakantie is Texel bijzonder in trek. Veel gasten komen speciaal naar het eiland om bij weer en wind lange wandelingen te maken, zichzelf na afloop in een knus strandpaviljoen te belonen met warme chocolademelk met slagroom of een Texelse borrel en in een intieme sfeer te genieten van een (kerst)diner in een gezellig restaurant.

In december wordt ook veel georganiseerd. Texel staat bekend om z’n sfeervolle kerstmarkten en concerten. En natuurlijk om Ouwe Sunderklaas, het eeuwenoude volksfeest op 12 december, waarbij bewoners gemaskerd de straat op gaan en gebeurtenissen uit het voorbije jaar nog eens op ludieke wijze de revue laten passeren.

Het echte leven

Maar ook wanneer de feestdagen achter de rug zijn en de meeste gasten weer naar huis, is Texel zeer de moeite waard. Bewoners die hun brood in de toeristische sector verdienen, krijgen dan de tijd voor zichzelf en voor elkaar. In die ontspannen sfeer is er ook alle aandacht voor de gasten die er nog wél zijn. Geen wonder dat je juist dan heel gemakkelijk ‘het echte leven’ op Texel ontdekt.

Natuurlijk is er ook in januari en februari van alles te doen. Een wandeling wordt nóg leuker als je ‘m samen met de boswachter maakt. Ecomare en Staatsbosbeheer verzorgen in die periode prachtige excursies naar onder meer De Geul en de Mokbaai.

Een bijzondere belevenis vormen de kijkavonden bij volksterrenwacht De Jager op het terrein van Ecomare. Texelse nachten zijn nog echt donker, waardoor je hier een prachtig zicht op de sterrenhemel hebt.

Schaatsen

Toegegeven, heel vaak gebeurt het niet, maar als het eens een wat langer echt koud is, dan kun je op Texel uitstekend schaatsen. Op de banen in de dorpen, maar zeker ook in de uitgestrekte natuur van bijvoorbeeld Waalenburg of het Grote Vlak bij paal 9.