Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Opmerkelijke Texelaars

Opmerkelijke Texelaars

Jan Wolkers, Jac P. Thijsse en Joost Dourlijn zijn bekende en beroemde Texelaars, van wie de naam nog steeds tot ver over de grenzen van het eiland weerklinkt.

Jan Wolkers

Ongetwijfeld de beroemdste 'import-Texelaar' is Jan Wolkers. De schrijver en beeldend kunstenaar woonde vanaf 1980 tot zijn dood op Texel, aan de rand van De Dennen.

Jac. P. Thijsse

Een andere bekende Texelaar die op latere leeftijd de overstap naar Texel heeft gemaakt is Jacobus Pieter Thijsse, beter bekend als Jac. P. Thijsse. Hij maakte naam als natuurbeschermer en schrijver. Hij stond aan de basis van Vereniging Natuurmonumenten en woonde van 1890 tot 1892 op Texel. Hoewel hij slechts korte tijd op het eiland verbleef, voelde Thijsse zich een echte Texelaar. Bekijk de video over Jac. P. Thijsse.

Joost Dourlijn

Of wat dacht je van Joost Dourlijn? Ook een bekende Texelaar, naar wie het opleidingskamp van het Korps Mariniers is vernoemd. De Joost Dourleinkazerne is gevestigd aan de Mokbaai naast de TESO-haven, in de zuidwestpunt van Texel.

Gerd Jan Roos

Kunstschilder in hart en nieren en bekende Texelaar Gerd Jan Roos woont nog steeds op Texel. Bekijk hier de video van kunstschilder Gerd Jan Roos.