Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Juttertje
Weverstraat 18
1791 AD Den Burg

0222 312134
dewit.texel@zonnet.nl
www.juttertje.nl

Juttertje

Slijterij De Wit en het kruidenbitter Juttertje zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beide zijn een begrip onder Texelaars, maar ook veel toeristen kennen de slijterij én het befaamde Texelse drankje. Heel wat Texelbezoekers gaan voor ze huiswaarts keren eerst nog even langs De Wit ‘voor een kruikje voor thuis’…

De opa van de huidige eigenaar van Slijterij De Wit begon al in 1930 met een bierbottelarij annex drankenhandel. Destijds was het een groothandel. In 1954 werd het pand aan de Weverstraat verbouwd tot slijterij. Daar, tegenover de HEMA, is Slijterij De Wit nog altijd gevestigd. Een echt familiebedrijf, waar inmiddels de derde generatie De Wit actief is.

Slijterij De Wit heeft z’n goede naam te danken aan het uitgebreide en gevarieerde assortiment. Zowel wijn-, whisk(e)y- als bierliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Met wijnen uit alle vrijwel alle wijnlanden, een grote afdeling speciaalbieren (waaronder natuurlijk de Texelse varianten) en een mooie selectie whisk(e)y’s.

En dan hebben we het nog niet gehad over de lokale specialiteiten, waaronder het beroemde Juttertje. Dit kruidendrankje, dat z’n naam dankt aan de eeuwenoude Texelse jutterstraditie, werd al in de eerste helft van de twintigste eeuw op Texel geproduceerd. Rond 1950 werd de stokerij gesloten, waarmee het drankje uit de gratie raakte. Het was Cor de Wit die het eind jaren zeventig nieuw leven inblies. En met succes: Juttertje –bekroond met het keurmerk Echt Texels Product – is nu het meest verkochte kruidenbitter van het eiland. Slijterij De Wit vertelt het verhaal van de drank alsvolgt:

Op Texel is jutten een eeuwenoude traditie. Bij nacht en ontij zijn stoere mannen op het strand, en soms zelfs in zee aan het jutten. Doornat en koud wordt bij thuiskomst het Juttertje gedronken. Maar natuurlijk kan iedereen van de kruidenbitter genieten, na een heerlijke fietstocht of wandeling. Het Juttertje is bereid volgens oud Texels familierecept. Toen Cor de Wit, geboren in 1929, in de jaren 70 een oude Texelse distilleerderij overnam, vond hij daar in een oude lessenaar het recept van deze kruidenbitter.