Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Autocross

Dinsdag 16 juli 2019

Twee keer per jaar, in juli en augustus, vindt op de autocrossbaan aan de Hoofdweg in Eierland de Texelse Autocross plaats. Een waar spektakel voor deelnemer en toeschouwer. Wie van autosport én van sensatie houdt, zit goed op de dijk rond de fraaie crossbaan gelegen aan de noordkant van het eiland.

De cross wordt georganiseerd door MAB Club Texel, waarbij MAB staat voor Motor-, Auto en Bromfietsclub. Deze club is opgericht in 1946 en de autocross wordt dan ook al heel wat jaartjes gehouden. Het is ieder jaar weer een groot spektakel. Voor menig Texelaar is de cross een jaarlijks evenement waar reikhalzend naar wordt uitgekeken. Maar ook veel autocrossminnende toeristen weten de weg naar de Eierlandse stofwolken inmiddels te vinden. 

Behalve een groot aantal Texelaars doen coureurs uit heel Nederland mee. De laatste jaren zijn er zelfs rijders uit het buitenland die zich door het ‘circuit’ van Texel laten verleiden. Aantallen van 180 coureurs per autocrossweekend zijn geen uitzondering. 

De coureurs rijden hun races in verschillende klassen: Stockcar F1, Vrije Standaard, Rodeo, Bangerstox en Junioren. In de Formule 1 Stockcars – ook wel de koningsklasse van de autocross genoemd – gaan auto’s van start met een vermogen tot maar liefst 700 pk. Het echte werk dus. Iets minder power, maar minstens zoveel spektakel, vinden we is de categorie Vrije Standaard. Daarin razen opgevoerde en verstevigde personenauto's met hoge snelheden over de baan, met alle risico’s van dien. In de categorie Rodeo is het tijd voor de afdankertjes, officieel de auto’s ‘die niet meer door de APK kwamen’. De naam Rodeo doet al vermoeden dat het er hier behoorlijk ruig aan toe kan gaan. De auto’s zijn niet opgevoerd of verstevigd, een rolkooi is wel verplicht. Bij de Bangerstocks – een contactklasse met auto's van max. 1200 kilo – vliegt waarschijnlijk het meeste blik over de baan. De auto’s mogen op geen enkele manier worden verstevigd. Tot slot is er de Juniorenklasse, voor jongens en meisjes van 12 tot 18 jaar. Heel wat Texelaars hebben in deze categorie de eerste schreden van hun crosscarrière gezet…
Kaarten voor het spektakel zijn ter plekke te koop aan de kassa.