Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Havenvistijn
Haven, Oudeschild
Oudeschild

www.havenvistijn.nl

Havenvistijn

Zaterdag 10 augustus 2019

Wie op Texel is, moet natuurlijk naar de fraaie vissershaven van Oudeschild. En wie ├ęcht iets te weten wil komen over de visserij, gaat naar het Havenvistijn. Dit leuke evenement wordt ieder jaar georganiseerd op een zaterdag in augustus. Het duurt van 13 tot 17 uur, maar ook daarna blijft het vaak nog lange tijd gezellig op de haven.

Het Havenvisstijn – de promotiedag van de Texelse visserij – is een unieke gelegenheid om eens met eigen ogen te zien hoe deze voor Texel nog altijd belangrijke sector werkt. Maar ook wie alleen maar zin heeft in zo’n lekker traditioneel gebakken of gerookt visje, is op dit sfeervolle evenement op z’n plek: de visjes zijn gratis, er wordt alleen een bijdrage gevraagd voor het goede doel.


Tegen het fraaie decor van de Texelse vissersvloot, die in het weekend altijd op de haven ligt aangemeerd, is het deze dag een bijzonder gezellige drukte. Er wordt volop vis gerookt en gebakken, er zijn de demonstraties vis fileren, een touwslager vertoont z’n kunsten en vissermannen geven uitleg over alle soorten vis die op de tafels voor hen liggen uitgestald. De Texelse kottervisser én walviskenner Adri Vonk toont zijn bijzondere collectie walvisbotten en -baleinen en liefhebbers van een vaartochtje kunnen aanmonsteren op een boot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Ook het Texels Visserskoor is natuurlijk van de partij. En voor de kinderen zijn er extra attracties, hoewel ze waarschijnlijk al ogen en oren tekort komen bij de demonstraties van de vissers.

Texel en de visserij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voordat het toerisme op Texel de belangrijkste bron van inkomsten werd, leefden de eilanders voornamelijk van de visserij en de landbouw. Nog altijd heeft Texel zo’n twintig kotters. De meeste varen wekelijks op zondagavond uit, om vaak pas op vrijdag weer terug te keren. Het grootste deel van de vloot vist op de Noordzee op schol en tong, enkele kotters vangen garnalen en schelpdieren op de Waddenzee. Wie zelf een keer mee uit vissen wil, kan in het toeristenseizoen vanuit de haven van Oudeschild een tochtje maken met een garnalenboot: garnalen vangen én vaak ook zeehonden spotten.