Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Ronde om Texel
Ruyslaan 96
1796AZ De Koog

www.roundtexel.com

Ronde om Texel

Zaterdag 22 juni 2019

De Ronde om Texel is de grootste catamaranrace ter wereld en vindt ieder jaar in juni plaats. Honderden catamarans starten bij paal 17, zeilen een rondje om het eiland, om vervolgens ook weer bij paal 17 te eindigen. Een spectaculair evenement waar de internationale zeiltop graag voor naar het eiland komt.

Het is een fantastisch gezicht, als ’s morgens bij de start honderden zeilers hun boot in een goede uitgangspositie proberen te brengen. Als dan eenmaal het startschot klinkt, gaan ze los. Ze worden aangemoedigd door duizenden toeschouwers, langs het strand, bij de vuurtoren, langs de Waddendijk en in de veerhaven. De totaaltijd waarin het eiland ‘gerond’ wordt is sterk afhankelijk van weer en – vooral – wind. Rond de twee en een half uur is gangbaar. Het record staat op 2 uur en 7 minuten en werd gevaren in 2009 door Herbert Dercksen en Mark Bulckeley.


De eerste Ronde om Texel vond plaats in 1978. Er deden 84 catamarans mee. In de jaren erna groeide de race uit tot het grootste evenement van Texel én de grootste catamaranrace ter wereld. In 1990, het recordjaar, waren er maar liefst 900 deelnemers. Omdat deze aantallen logistiek niet meer te handelen waren en ook de veiligheid in het gedrang kwam, werd het maximum teruggebracht. De laatste jaren doen er nog maximaal 250 boten mee. Desondanks is De Ronde om Texel nog altijd een belangrijk internationaal evenement dat niet meer weg te denken is uit de internationale wedstrijdkalenders.

De Ronde om Texel wordt geheel georganiseerd door vrijwilligers, die het hele jaar door bezig zijn met de voorbereidingen. In de week van de wedstrijd kan de organisatie een beroep doen op zo’n vierhonderd trouwe vrijwilligers. Veelal Texelaars, die zich nauw met hun ‘rondje’ verbonden voelen.

De Ronde van Texel vindt altijd plaats op een zaterdag in juni. De exacte dag is afhankelijk van het tij. In 2010 moest de Ronde worden afgelast vanwege zware storm en hoge golven. In 2013 werd de ronde om dezelfde reden verplaatst naar de zondag.