Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Texel Culinair
Dorpsstraat
1796 CH De Koog

www.texelculinair.nl

Texel Culinair

Vrijdag 13 september 2019

Texel Culinair is het jaarlijks terugkerend driedaags culinair festival in het tweede weekend van september. Tientallen Texelse horecazaken presenteren zich met hun beste gerechten op een zeer gezellige culinaire markt aan de Dorpsstraat in badplaats De Koog.

Wie van lekker eten en drinken én gezelligheid houdt, doet er goed aan dit smaakvolle evenement in z’n agenda te zetten. Meer dan dertig Texelse restaurants, brasseries, eetcafés, strandpaviljoens, cateraars en lokale producenten presenteren zich drie dagen lang met hun beste smaakcombinaties. Veel aandacht wordt daarbij besteed aan het gebruik van lokale producten. En daar heeft Texel er inmiddels flink wat van! Texels lams- en rundvlees, waddengarnalen, -kokkels en -oesters, zilte groenten, shiitake, artisjokken en asperges van eigen eiland én natuurlijk een keur aan Texelse likeuren en bieren. Steeds meer boeren en producenten leggen zich toe op eigen eilandproductie. De deelnemers aan Texel Culinair maken er met veel plezier tongstrelende gerechten van. En de bezoekers – inmiddels zijn dat er zo’n 15.000 per editie – kunnen een weekend lang proeven van al dat lekkers.


Aan het evenement is een wedstrijdelement verbonden. De koks strijden om de prijzen in vier categorieën: Restaurant, Eetcafé, Diversen & Catering en Wereldkeuken. En gestreden wórdt er, want winnen op Texel Culinair levert een jaar lang mooie promotie op: Winnaar van Texel Culinair editie…

Iedere editie wordt de deelnemende koks ook gevraagd om een zogenoemd Kwekertje te bereiden. De naam is afgeleid van de hoofdsponsor, levensmiddelengroothandel De Kweker. Het Kwekertje moet worden bereid van voorgeschreven lokale ingrediënten en mag slechts 1 Kôgertje kosten. Het Kôgertje is het ‘wettelijk’ betaalmiddel op Texel Culinair: 1 Kôgertje = 2 euro. Zo werden al eens Kwekertjes bereid met zilte groenten en stonden tijdens een andere editie Texels rundvlees en VOC-kruiden centraal. 

Naast lekker eten en drinken is er op Texel Culinair ook op het gebied van entertainment van alles te beleven. Er zijn optredens van straatartiesten en kinderen kunnen als amateurkok in spe hun eigen culinaire kunsten vertonen.

Dus: liefhebber van lekker eten én op Texel tijdens Texel Culinair? Kom 'Proeven op sien Tessels'!