Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Texel Halve Marathon


www.texelhalvemarathon.nl

Texel Halve Marathon

Zondag 29 september 2019

Ieder jaar in het laatste weekend van september vindt de Texel Halve Marathon plaats. Deze prachtige loop, met unieke start vanaf de veerboot, is bijzonder populair bij lopers van Texel én van de overkant. Inschrijven? Reken dan op een vliegende start, want de ruim 2000 startbewijzen zijn meestal binnen enkele minuten uitverkocht.

De eerste Texel Halve Marathon werd gelopen in 2006. Binnen een paar jaar had de loop al een vaste plek op de favorietenlijst van vele hardlopers, nationaal en zelfs internationaal. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de bijzondere start, vanaf het autodek van de veerboot. Maar natuurlijk ook met het fraaie parcours over het eiland, langs bos, duin, strand, natuurgebied en boerenland. De feestelijke finish is op de Groeneplaats in Den Burg.

De lopers van de overkant worden rond het middaguur door de veerboot opgehaald in Den Helder. De Texelse lopers zijn dan al aan boord. Zodra de overkantse sporters zijn ingescheept, vaart de boot terug naar het eiland. Om één uur gaat dan de klep van het autodek open en wordt middels de scheepstoeter het startsein gegeven. Altijd weer een zeer bijzonder moment.

Behalve de loop van 21 kilometer zijn er ook een loop van tien en een van zes kilometer (de Zes van Den Hoorn). Deze laatste run start niet vanaf de boot, maar vanuit het dorpje Den Hoorn. Den Hoorn is ook het eerste (en buiten finishplaats Den Burg enige) dorp dat door de lopers onderweg wordt aangedaan. Op het pleintje bij Spar Goënga – het punt waar de 10- en 21-kilometerloop zich splitsen – staan honderden toeschouwers de renners aan te moedigen, terwijl de lokale fanfare zorgt voor een feestelijke muzikale omlijsting. Vanaf het pleintje gaan de lopers van de 21 via de Herenstraat naar de Rommelpot en vervolgens via bos en strand richting de finish op de Groeneplaats in Den Burg. De lopers van de 10 km gaan op het pleintje bij Spar Goënga rechtdoor langs het kerkje en dan via Westerweg en Hemmerkooi naar Den Burg.

De inschrijving voor de Texel Halve Marathon is altijd op 1 februari vanaf middernacht, online via www.texelhalvemarathon.nl. De afgelopen jaren waren de startbewijzen voor de 10 en 21 kilometer binnen tien minuten uitverkocht. Voor de Zes van Den Hoorn zijn doorgaans wat langer tickets beschikbaar.