Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Texelse Landbouwdag
Kleiweg
Den Hoorn, Texel

www.landbouwdagtexel.nl/

Texelse Landbouwdag

Donderdag 25 juli 2019

Iedere zomer in juli vindt in een weiland tegenover het kerkje van Den Hoorn de Landbouwdag plaats. Landbouwdag? Is dat voor boeren? Nou, zeker niet alleen! Een bezoek aan deze dag is een leuk en leerzaam vakantie-uitje voor jong en oud. Dé kans om het Texelse boerenleven eens van heel dichtbij mee te maken.

De Landbouwdag toont de Texelse landbouw in al z’n facetten. De landbouw is voor Texel nog altijd een belangrijke sector die mede ‘het gezicht’ van het eiland bepaalt. Het is ook een uiterst moderne sector, waar veel gebeurt en waarin veel nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden. Deze leuke dag licht een tipje van de sluier.


Er zijn de hele dag activiteiten. Van koeien- en kalverkeuringen tot concours hippique, van landbouwmachineshows tot roofvogeldemonstraties. Tientallen Texelse ondernemers die iets met landbouw te maken hebben, presenteren zich in hun kramen. Alles wat op het Texelse land geproduceerd wordt, is hier te zien én te koop: aardbeien, aardappels, artisjokken, bloembollen, boerenijs, knoflook, lamsvleesproducten, koeien-, geiten- en schapenkaas, shiitake, wolproducten en heel veel meer. Er zijn konijnen, kippen, pauwen en volièrevogels te bewonderen (en te koop). Er is een ganzenhoeder aan het werk. Er zijn demonstraties van oude trekkers, er worden schapen geschoren en u kunt zien hoe van ruwe Texelse schapenwol bruikbare breiwol gesponnen wordt. Op het speciaal gecreëerde ‘boerenerf’ kunnen kinderen kalfjes, lammetjes en konijnen knuffelen. En mochten ze zich daar nog niet volop mee vermaken, dan kunnen ze ook nog springen op het springkussen, ponyrijden, pannenkoeken versieren of klimmen op de klimwand.

Ook paardenliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Er zijn allerlei wedstrijden en demonstraties met fraaie Texelse ren- en sierpaarden. Ook leuk om te zien is hoe de Texelse boeren zich inspannen tijdens de veekeuringen. Dat gaat er zeer serieus aan toe en u ziet de mooiste koeien en schapen van het eiland voorbij komen.

De landbouwdag is altijd op een donderdag eind juli, duurt van 10.30 tot 17.00 uur en vindt plaats in het weiland tegenover het Hoornder kerkje. Toegangsprijs (o.v.b. van aanpassingen): € 7,- voor volwassenen en € 3,- voor kinderen tot en met 12 jaar.