Taal:

  • nl flag
  • de flag

Social media

Contact

Windfestival De Koog
Badweg
1796 AA De Koog

Windfestival De Koog

Zaterdag 5 oktober 2019

Als je dan een Windfestival wilt organiseren, waar kun je dat dan beter doen dan op het eiland Texel? Wind speelt hier door de eeuwen heen altijd al een cruciale rol. Niet gek dus dat een groepje vlieger- en kiteliefhebbers een aantal jaren terug het Windfestival introduceerde.

Het tweedaagse Windfestival – geliefd bij vliegerteams uit heel Nederland – vindt ieder jaar plaats op het strand bij Paal 20 bij De Koog, meestal in het eerste weekend van oktober. Ook het dorp De Koog zelf staat op de zaterdag in het teken van het festival, met een leuke vliegermarkt. De hemel boven het strand is deze dagen één grote kleurenpracht. Overal aan de horizon wapperen de meest mooie kites en showvliegers. Futuristische figuren, levensgrote walvissen, sprookjesfiguren: je kunt het zo gek niet bedenken of het staat met strakke lijnen boven het strand. Een bijzonder spectaculair gezicht! Omdat je als bezoeker tussen de vliegerteams doorloopt, waan je jezelf bijna een professioneel vliegeraar.

Maar er is meer dan vliegeren. Bij een beetje stevige wind zijn ook de Texelse kitesurfers druk met hun sport in de weer. Prachtig om te zien hoe zij spelen met de krachten van de natuur en hoge sprongen maken op de golven. En als we het dan toch over wind en golven hebben, dan horen de golfsurfers op hun planken er natuurlijk ook bij. Er zijn er genoeg op Texel en als de golven meewerken, is dit ook voor hen dé gelegenheid om hun kunsten te vertonen. Daarnaast is altijd de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) aanwezig om demonstraties te geven.

Het Windfestival is echt een leuk strandfeestje voor jong en oud. Want behalve veel te zien, is er ook van alles te doen. Zo kunnen kinderen zelf vliegers maken en de wat oudere bezoekers zelf kennismaken met de surfsport.

Heerlijk natuurlijk, zo’n dag (of twee) op het strand vertoeven, lekker uitwaaien en genieten van al het moois. Natuurlijk hopen we allemaal op goede wind, want als het windstil is valt er niet veel te vliegeren of kiten. Maar hoe de wind ook waait, de organisatie doet er alles aan om er voor de bezoekers een mooi evenement van te maken.